vonós zenekar
Pécsi Vonósok
vonós zenekar

Pécsi Vonósok

A Pécsi Vonósok jogelődje 1975-ben alakult a Pécsi Ifjúsági Házban azzal a céllal, hogy összefogja a Pécsett élő, illetve tanuló amatőr vonósokat, s az együtt zenélés öröme mellett egyéni színt lopjon a város zenei életébe. Az Ifjúsági Ház igazgatója, Nagy Sándor örömmel fogadta Dobos László, zeneiskola igazgató ötletét, és két vonós-tanárra bízta a zenekar megalakítását, vezetését. Mihályi István és Marosy László 18 éven keresztül irányította az együttest, a kezdeti nehézségeket leküzdve sikeres hazai és külföldi sikerekig. Tőlük Árvai Attila és Győri Kornél vette át a karmesteri pálcát 1993-ban.

A zenekar rendszeresen ad Pécsett és Baranyában különböző jellegű egyházi, világi, ismeretterjesztő és gyermek-hangversenyeket. Névadó városában 2003 óta a Pécsi Advent kiemelt szereplője, országos kamarazenekari fesztiválok (Veszprém, Kőszeg) sikeres résztvevője.

Több külföldi meghívásnak is eleget tett az együttes. Két ízben járt Horvátországban, hangversenyezett Lahtiban, Grazban, Krakkóban, 2002-ben az USA-beli Seattle-ben, 2004-ben Bulgáriában, 2006-ban és 2009-ben Szerbiában, 2008-ban Norvégiában, 2009-ben Aradon, 2010 és 2011 nyarán Németországban.